Składniki:
- 2 udka kurczaka
- nieduży filet z piersi indyka
- 40 dkg wątróbek drobiowych
- włoszczyzna z cebulą i czosnkiem
- garstka żurawiny
- kilka suszonych śliwek
- 2 jaja
- sos sojowy
- sos tabasco
- kurkuma
- sól
- warzywny bulion
- liście laurowe
- majeranek
- cynamon
- pieprz ziołowy
- pieprz ziarnisty
- czosnek granulowany
- ziele angielskie
- złocista przyprawa do kurczaka
- kozieradka
Do garnka włożyć włoszczyznę, cebulę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, kurkumę i małą szczyptę kozieradki. Dodać sól, bulion warzywny, sos sojowy, sos tabasco i sól. Całość zagotować. Następnie do zagotowanego wywaru włożyć filet z indyka. Gotować na maleńkim ogniu ok. godziny. Po tym czasie zgasić ogień i mięso zostawić w wywarze do całkowitego ostygnięcia.
Udka
kurczakowe włożyć do żaroodpornego naczynia, posypać pieprzem ziołowym i
złocistą przyprawą do kurczaka. Wlać ok. 1/3 szklanki wody, przykryć
naczynie i wstawić do nagrzanego (180*C) piekarnika na ok. 40 minut.
Wątróbki
włożyć do małego rondelka, zalać szklanką wywaru z gotowania się
indyczych piersi i warzyw. Zagotować, zmniejszyć ogień do minimum. Po
kilku minutach takiego zaparzania wyjąć wątróbkę i ostudzić.
Wszystkie
mięsa (filet z indyka, kurze udka, wątróbki) oraz włoszczyznę
przekręcić (conajmniej dwa razy) przez maszynkę. Dodać 2-3 łyżki zimnego
wywaru, żurawinę, pokrojone śliwki, żółtka i ubitą pianę z białek.
Dosypać majeranek, czosnek granulowany i szczyptę cynamonu. Masę
delikatnie wymieszać.
Masę
pasztetową włożyć do dwóch keksówek. Do nagrzanego (190*C) piekarnika
wstawić metalową miseczkę z wodą oraz foremki z pasztetem. Zapiekać ok.
godziny.
Po wystudzeniu delektować się do woli pysznym i bardzo lekkim pasztecikiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz