środa, 22 kwietnia 2015

Pasztet drobiowy.

Taki domowy pasztet jest lepszy od tych ze sklepu... lepszy, bo dokładnie wiemy co w nim jest.

SDC109212 
Składniki:
  • 2 udka kurczaka
  • nieduży filet z piersi indyka
  • 40 dkg wątróbek drobiowych
  • włoszczyzna z cebulą i czosnkiem
  • garstka żurawiny
  • kilka suszonych śliwek
  • 2 jaja
  • sos sojowy
  • sos tabasco
  • kurkuma
  • sól
  • warzywny bulion
  • liście laurowe
  • majeranek
  • cynamon
  • pieprz ziołowy
  • pieprz ziarnisty
  • czosnek granulowany
  • ziele angielskie
  • złocista przyprawa do kurczaka
  • kozieradka

SDC109301
Do garnka włożyć włoszczyznę, cebulę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, kurkumę i małą szczyptę kozieradki. Dodać sól, bulion warzywny, sos sojowy, sos tabasco i sól. Całość zagotować. Następnie do zagotowanego wywaru włożyć filet z indyka. Gotować na maleńkim ogniu ok. godziny. Po tym czasie zgasić ogień i mięso zostawić w wywarze do całkowitego ostygnięcia.


SDC10927 
Udka kurczakowe włożyć do żaroodpornego naczynia, posypać pieprzem ziołowym i złocistą przyprawą do kurczaka. Wlać ok. 1/3 szklanki wody, przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego (180*C) piekarnika na ok. 40 minut.


SDC10943 
Wątróbki włożyć do małego rondelka, zalać szklanką wywaru z gotowania się indyczych piersi i warzyw. Zagotować, zmniejszyć ogień do minimum. Po kilku minutach takiego zaparzania wyjąć wątróbkę i ostudzić.


SDC10965 
Wszystkie mięsa (filet z indyka, kurze udka, wątróbki) oraz włoszczyznę przekręcić (conajmniej dwa razy) przez maszynkę. Dodać 2-3 łyżki zimnego wywaru, żurawinę, pokrojone śliwki, żółtka i ubitą pianę z białek. Dosypać majeranek, czosnek granulowany i szczyptę cynamonu. Masę delikatnie wymieszać.


SDC10970 
Masę pasztetową włożyć do dwóch keksówek. Do nagrzanego (190*C) piekarnika wstawić metalową miseczkę z wodą oraz foremki z pasztetem. Zapiekać ok. godziny.


SDC10615 
Po wystudzeniu delektować się do woli pysznym i bardzo lekkim pasztecikiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz