środa, 22 kwietnia 2015

Jajka w sosie beszamelowym.

Takie jajka smakują wybornie z najróżniejszymi dodatkami, tu podałam je w formie obiadu. Jednak równie pyszne są z samym świeżym pieczywem.


sprzatanielodowki1
Składniki:
  • jajka
  • mąka
  • masło
  • mleko (lub jogurt naturalny) koperek
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołową
  • sok z cytryny.
Masło bardzo lekko rozpuścić w rondelku (tylko broń Boże nie zrumienić!!) wsypać troszkę mąki i dokładnie wymieszać trzymając je cały czas na ogniu. Następnie wlewać zimne (ale musi być naprawdę zimne, bo inaczej grudy powstaną!!) mleko lub jogurt. Zagotować cały czas energicznie mieszając. Wyłączyć gaz i dodać koperek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, sok z cytryny. Sosem beszamel polać ugotowane na twardo jajka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz