Takie jajka smakują wybornie z najróżniejszymi dodatkami, tu podałam
je w formie obiadu. Jednak równie pyszne są z samym świeżym pieczywem.
Składniki:
- jajka
- mąka
- masło
- mleko (lub jogurt naturalny) koperek
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołową
- sok z cytryny.
Masło bardzo lekko rozpuścić w rondelku (tylko broń Boże nie zrumienić!!) wsypać troszkę mąki i dokładnie wymieszać trzymając je cały
czas na ogniu. Następnie wlewać zimne (ale musi być naprawdę zimne, bo
inaczej grudy powstaną!!) mleko lub jogurt. Zagotować cały czas
energicznie mieszając. Wyłączyć gaz i dodać koperek, sól, pieprz, gałkę
muszkatołową, sok z cytryny. Sosem beszamel polać ugotowane na twardo
jajka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz