środa, 22 kwietnia 2015

Schab nadziewany śliwkami.

Jesteśmy dziwną parą... mocno się różnimy... mąż jest wielbicielem mięcha, a ja zdecydowanie warzywka wolę... no i dla dobra naszego związku co jakiś czas mięcha jednak robię... :P


schabsliwkaminadziewany
Składniki:

  • ładny kawałek schabu
  • suszone śliwki
  • olej
  • sól
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • tymianek
  • pieprz ziołowy
Do sosu:
  • ocet winny lub balsamiczny
  • powidła śliwkowe
  • sos tabasco
  • sos sojowy
  • troszkę mąki pszennej i ziemniaczanej
schabsliwkaminadziewany1 
W środku mięsa zrobić nacięcie długim i ostrym nożem.


schabsliwkaminadziewany2 
Nacięcie poprawić jakimś długim drewnianym trzonkiem.


schabsliwkaminadziewany3 
W otwór wkładać po jednej (no, ewentualnie po dwie) śliwki i dopychać je drewnianym trzonkiem. Potem wkładać kolejnie i znowu dopychać.


schabsliwkaminadziewany4 
W miseczce wymieszać sól, majeranek, tymianek i pieprz ziołowy. Schab posmarować olejem i dokładnie obsypać przygotowaną mieszanką ziół.


schabsliwkaminadziewany5 
Mięso włożyć do rękawa piekarniczego i umieścić je w brytfance. Na schabie ułożyć liście laurowe i ziele angielskie. Do mięsa wlać ok. szklanki gorącej wody. Rękaw piekarniczy związać szczelnie z obu stron. Na samej górze nożyczkami zrobić kilka nacięć, aby para mogła swobodnie uchodzić. Mięso wstawić do nagrzanego (180*C) piekarnika i piec około 1,5 godziny.


schabsliwkaminadziewany6 
Na ostatnie 20 minut rękaw piekarniczy rozciąć (ostrożnie, bo para bucha...!!) co spowoduje, że mięso nabierze ładnego rumianego koloru.


schabsliwkaminadziewany7 
Upieczony schab ostrożne wyjąć z rękawa.


schabsliwkaminadziewany8 
Powstały pod mięsem sos przelać do garnuszka. Dodać wodę, kilka łyżek powideł śliwkowych, sos tabasco i ocet winny.


schabsliwkaminadziewany9 
W zimnej wodzie rozmieszać po łyżce mąki ziemniaczanej i pszennej. Wlać do sosu (najlepiej przez sitko) i zagotować. Ostudzony schab pokroić w plastry i ogrzewać w sosie.


schabsliwkaminadziewany10 
Dzisiaj podałam schab z kopytkami i sałatą z pomidorkami koktajlowymi, szczypiorkiem oraz jogurtem greckim.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz