czwartek, 23 kwietnia 2015

Śledzie w śmietanie i ziemniaki w "mundurkach".


Takie śledzie jemy zawsze w Środę Popielcową, w Wielki Piątek oraz zawsze wtedy gdy przyjdzie nam na nie ochota... a przychodzi często. :D

ziecfajnypoprosil
Składniki:
  • płaty śledziowe (pokrojone)
  • cebula (pokrojona, sparzona wrzątkiem i odcedzona)
  • ogórki konserwowe (pokrojone)
  • śmietana 18% lub jogurt grecki
  • troszkę majonezu
  • troszkę cukru
  • sporo pieprzu cytrynowego
  • sok z połowy cytryny
Wszystko wymieszać i odstawić na kilka godzin do lodówki, celem "przegryzienia" smaków.


adotychsledzikowsporysagan
Ziemniaki porządnie wyszorować, włożyć do garnka zalać wodą (można zimną lub gorącą) wsypać sól i gotować na średnim ogniu ok. 30-40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz