Składniki na porcję dla jednej osoby:
- 100g mąki pszennej (ja wzięłam tu krupczatkę, ale nie jest dobra, lepiej ze zwykłej pszennej robić!)
- 1 jajo
- ok. 1/4 szklanki zimnej wody
- 1/3 łyżeczki soli
- plus olej dolewany do wody, w której gotują się kluski.
Wszystkie składniki włożyć do malaksera. Ale równie dobrze można wrzucić je do jakiejś miseczki i wyrobić ręcznie przy pomocy łyżki, najlepiej drewnianej.
W sporym garnku zagotować osoloną wodę i dodać trochę oleju, co zapobiegnie sklejaniu się szpecli.
Na garnku z gotującą się wodą położyć kółko z otworami. Przelać na nie ciasto i taką specjalną szpatułką przecierać je do wrzątku. Po wypłynięciu szpecelków na powierzchnię pogotować je jeszcze chwilę, a następnie odcedzić i przelać je niedużą ilością zimnej wody.
Tak wyglądają gotowe kluski.
Tym razem podałam je z surówką i kotletem mielonym. Ale szpecelki są równie pyszne z jakimś sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz