Składniki:
- spory kawałek schabu bez kości (u mnie miał on ok. 1 kg)
- olej
- suszone owoce (tym razem morele, śliwki i żurawina)
- sól
- majeranek
- pieprz ziołowy
- zioła prowansalskie
- słodka papryka
- niecała szklanka zimnej wody
- rękaw do pieczenia
Mięso posmarować olejem i posypać wszystkim przyprawami.
Schab włożyć do rękawa i zapiąć go z jednej strony. Następnie dodać suszone owoce i wlać zimną wodę. Rękaw spiąć z drugiej strony. Na wierzchu rękawa zrobić kilka nacięć. Wstawić do nagrzanego (ok. 180*C) piekarnika i piec około godziny.
Mięso można podawać na zimno.
Można też zlać z rękawa powstały sos ze wszystkimi owocami (i ewentualnie troszkę zagęścić mąką rozmieszaną w zimnej wodzie) doprawić go do smaku solą i pieprzem, zagotować stale mieszając. Do gorącego sosu włożyć pokrojone plastry mięsa.
Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami. Tu, szpecle i surówka z młodej kapusty.
Witam, teraz bardziej wiosennie wygląda .
OdpowiedzUsuńPrzy większym limicie czasu , popiszę....
Pozdrawiam .
Witaj, Janiczku ! :)
OdpowiedzUsuń